אודות צור קשר קישורים מדריך חוברות פעילות הכותבים תרומה English
עם אחד גיוס אחד
מאמרים וספרים לחיות חופשי יומן חדשות החזרה בתשובה יוצאים בשאלה השתלטות חרדית עיתונות חרדית במות חופש עוד
     ראשי > יומן חדשות  לגירסת הדפסה     

"חופש" - יומן אירועים - דת ומדינה

מס' 70-69-68: מרץ-אפריל-מאי 2004

צבועים אדום - האירועים הקשורים לצו השעה
צבועים כחול - הערות מערכת יומן אירועים "חופש"

במסגרת מופיעות ידיעות בעלות חשיבות מיוחדת

סייעו באיסוף החומר ליומן:
אוהד, גרשון, דורון, דפנה, נדב, ניצן, עודד, רוני, רונן, שחר, שי ושירה

קיצורים: (ה) הארץ, (י) ידיעות אחרונות, (מ) מעריב

יומן חופש

17.3 (ה): אהרון ברק, נשיא בית המשפט העליון: "מן הראוי להעניק מעמד חוקתי-על-חוקי לזכויות החברתיות, כשהוא מלווה בביקורת שיפוטית על חוקיותו של החוק הפוגע בזכויות חברתיות אלה".

כללי

9.3 (ה): גיור לאומי, לא דתי. מאמר מאת יהודה מולק.

11.3 (ה): "בכירי "שינוי" היפנו עורף לבוחריהם", כותב העיתון. בהצבעה על הצעת החוק לנישואים אזרחיים, תמכו ח"כי שינוי בהצעה, ואילו ארבעת שרי שינוי - זנדברג, נאות, פריצקי ולפיד - נמנעו. "ראשי שינוי, המבקשים לעצב חברה חופשית מכפייה דתית, מוכרחים להשתחרר מהתלות במימסד הדתי. הצבעה בעד החוק לנישואים אזרחיים היתה הזדמנות חשובה להמחיש זאת".

11.3 (ה): הרבנית כבר לא תגיד לאישה המוכה: "תרגיעי אותו" - כתבה מאת רוני זינגר: נשים חרדיות מאזור המרכז שיתלוננו במשטרה על אלימות או תקיפה מינית יוכלו לקבל ליווי של מתנדבות חרדיות שהוכשרו לכך. הרב המשטרתי עובד כעת על פרויקט נוסף - ליווי של חשודים חרדיים מרגע המעצר.

18.3 (ה): מיהו חילוני? החילונים האמיתיים הם מיעוט. יש להשתחרר מאשליית הרוב החילוני הגדול. לימודי חילוניות בבתי הספר עשויים למתן את הנטייה לראות בחינוך הדתי עגלה מלאה ובחינוך החילוני עגלה ריקה. מאמר מאת גדעון ברוידא, יו"ר תחיל"ה.

23.3 (ה): צה"ל מעניש רק חילוניות: החוק העניק מעמד שווה לנשים המבקשות פטור מטעמי דת או מצפון, אבל הצבא שולח לכלא רק את החילוניות. מאמר מאת אמנון רובינשטיין, לשעבר שר החינוך.

24.3 (ה): קמפיין עירוני לחינוך ילדים חרדים לניקיון. לפני שבועות אחדים החלו כ-8000 תלמידים חרדים בעשרה בתי ספר בירושלים ללמוד על חשיבות הניקיון האישי והשכונתי לקראת חג הפסח.

ואם לא לקראת חג הפסח, אז לא צריך ניקיון אישי וציבורי??

26.3 (ה): איך מתחתנים, מתגיירים ומולידים ילד בתוך שבוע - מאמר מאת תמר רותם.

26.3 (ה): טיוטת חוק החקיקה מוכנה: 4 קריאות לחוקי-יסוד. 26.4 (ה): רוב בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת לגיבוש חוקה מוסכמת, אבל תוך היעדרות רועמת של הח"כים החרדיים והערביים מישיבות הוועדה.

"עור" - מוסף מרץ 2004 (ה): ברית מילה: טקס או ניתוח? על הסיכונים לצד יתרונות (השנויים במחלוקת)

28.3 (ה): "עבדים היינו במצרים, אבל לא בפירמידות. בני ישראל בנו ערים בצורות. את הפירמידות בנו פועלים זרים מאסיה", כך גורסת במאמרה פנינה גלפז-פלר, מרצה למקרא ותרבויות המזרח הקדום במכון שכטר למדעי היהדות.

29.3 (ה): הממשלה הסכימה אתמול עם עמדת שר הפנים פורז, להעניק מעמד אזרחי קבוע בישראל לשני הוריו של חייל המשרת בצבא, אך אינו זכאי לאזרחות ע"פ חוק השבות.

2.4 (ה): עתירה של בני זוג לבג"ץ נגד הרבנות, המסרבת לתת להם תעודת נישואין על אף שהיא עצמה חיתנה אותם.

4.4 (ה) הרשויות לא יאכפו את חוק החמץ. ראש העיר ירושלים לופוליאנסקי (חרדי) הודיע שלא ימנע מכירת חמץ בתחומי העיר בחג הפסח.

5.4 (ה): הצעה של שר הפנים פורז (שינוי): שעון קיץ כל השנה.

5.4 (ה): לראשונה - רבנים שלחו סרבנית- גט למאסר בשם "השוויון בין המינים".

5.4 (ה): משרד הפנים (שינוי) מקשיח התנאים מחשש לגיור המוני.

5.4 (ה): "כשהאדם יברא את אלוהים, רצוי שהוא יהיה ידידותי" - מאמר מאת יובל דרור על המתמטיקאי וסופר המדע הבדיוני ורנור וינג', שטבע את המושג "ייחודיות".

7.4 (ה): החילון מקדם את השלום - מאמר מאת יפתח שילוני, מנהל ומקים מכון הטקסים החילוני.

16.4 (ה): פעילותם של מיסיונרים ומחזירים בתשובה סמוך לבתי ספר ומוסדות חינוך מטרידה כמה חברי מועצות ערים מטעם שינוי. במסגרת יוזמה שהגה רון לוינטל, חבר מועצת העיר ת"א-יפו, תועלה הצעה לשינוי חוק העזר העירוני שעוסק ברוכלות, כך שיכלול איסור גם על "רוכלות רוחנית" בתחומי בתי הספר.

22.4 (ה): "בחינוך הדתי מטייחים הטרדות מיניות" - תלונות נזנחות ומושתקות. כתבה מאת אנשיל פפר.

26.4 (ה): "בעשרת הדברות לא כתוב שחייבות להיות מפלגות חרדיות" - כתבה מאת אריה דיין על הכישלון המוחץ של ש"ס ויהדות התורה, המביא להרהורי כפירה בציבור החרדי בנושא המפלגות החרדיות.

14.5 (סופשבוע מעריב): "אין אלוהים, יש רק בריחת סידן" - כתבה מאת בועז גאון על הצגה חדשה מאת אסי דיין, המגלם את אלוהים כשתיין חביב, פדופיל ואימפוטנט, בסרט חדש "הבשורה על-פי אלוהים".

עד כה לא הכרנו את אלוהים כשתיין או פדופיל, אבל את האימפוטנציה שלו אלוהים חשף בשנים 1941-1945.

21.5 (ה): "למה למען השם, הן לא מתחתנות" - מאמר מאת תמר רותם על נשים דתיות, מרשימות, אינטליגנטיות, משכילות ובעלות קריירה, המנהלות חיים עצמאיים בלי להתחתן.

25.5 (כל הדרום): יצחק גל, חבר האופוזיציה בעיריית אשדוד (שינוי) יעלה הצעה לסדר היום, לפיה תאושר הפעלת מוניות שירות בשבתות וחגים באשדוד.

25.5 (ה): "מה עוד צריך כדי שהיא תיהפך למיתוס?" מאמר מאת אריה דיין על רגינה יונאס - יהודייה אורתודוכסית מגרמניה, שהייתה האישה הראשונה שהוסמכה לרבנות, ב-1935. ב-1942 נשלחה לגטו טרזינשטט, שם תיפקדה כרבה ונשאה עשרות דרשות, עד שנרצחה באושוויץ. התעלומה: למה נשכחו שמה ופועלה.

25.5 (ה): "חב"ד לא מחכה לביאת המשיח, אבל החב"דניקים כן" - מאמר אמת יאיר שלג על המתנתם של אנשי הפלג המשיחיסטי בחסידות חב"ד לשובו של הרבי מלובביץ, והם מאמינים שהוא אכן המשיח.

25.5 (ה): סיפורי קומיקס כבשו את העמודים האחוריים של מוספי הילדים של העיתונים החרדיים, וכמה מהם יצאו השנה כספרים. "בתפקיד הרע - הקיבוצניק הטיפש יוסקה. בתפקיד סופרמן: הגולם מפראג".

27.5 (ה): "דווקא לפיד השאיר את הגיור בידיים של המימסד הרבני" - כתבה מאת עמיקם ברקת בנושא הגיור והשליטה בו.

28.5 (ה): הרפורמים עתרו לבג"ץ בדרישה לבטל חובת "הדרכת כלות", במסגרתה "מלמדת" רבנית את הכלות המיועדות "כמה חשוב לשמור על מצוות הדת" בעיקר "כדי לא להחטיא גם את הבעל".

31.5 (ה): מאמר מאת משה גורלי על הפסיקה של בתי המשפט: הדתיות משפיעה על הפסיקה. העדה והמין - הרבה פחות.

מדע

למדור זה מלאה שנה. לפני שנה הוא נחנך באתר, וכך כתבנו בהקדמה:

מדור חדש ביומן: מדע וארכיאולוגיה

החל ביומן מרס-אפריל אנו פותחים מדור חדש: מדע וארכיאולוגיה בעיתונות היומית. ייכללו במדור זה ידיעות בעלות עניין בתחומים אלו במטרה (1) לספק מידע חדש לאדם המשכיל והמתעניין בנושא; (2) להרחיב את פרטי המידע לזה שיודע שלא אלוהים ברא את העולם; (3) להראות למי שאיננו מבין עדיין, שגם לפני 5763 שנים שגשגו חיים בעולמנו הקטן; (4) להבהיר לזה שאינו מבין, שהעברית אינה המקור לכל השפות; (5) לחזור ולהדגיש, שהתורה נכתבה ביד אנוש, ולא "ירדה משמים", מצו מגבוה או מכוח חוץ-אנושי.

כולנו תקווה, שקוראי היומנים מוצאים עניין במדור זה. נשמח לקבל תגובות והצעות.

9.3 (ה): שרידי שיניים של הומיניד חדש - ארדיפיתקוס קאדאבה - הצטרף לאחרונה לעץ המשפחה של אבותיו הקדמונים של האדם. הוא חי לפני כ-6 מיליון שנה, באזור בו קיימת כיום אתיופיה. ייתכן שהוא אחד ההומינידים הראשונים לאחר הפיצול מהשימפנזה הקדומה לפני כ-7 מיליון שנה.

11.3 (ה): צילומים ששודרו מטלסקופ החלל האבל, בהם עשרות אלפי גלקסיות, בתוכן גלקסיות קדומות מאד שנוצרו כ-700 מיליון שנה לאחר המפץ הגדול. 2.4 (ה) כתבה מאת חיים הנדוורקר על תצלומי העומק שהתקבלו מ"האבל", שלדעת האסטרו-פיסיקאים מספקים מידע שלא יסולא בפז.

26.3 (ה): "בגלל מוטציה אחת קטנה שקרתה לפני כ-2.4 מיליון שנה, הלסת של בני האדם נחלשה, והמוח גדל - מאמר מאת יובל דרור בעקבות מחקר מאת פרופ' אביתר נבו, ראש המכון לאבולוציה באוניברסיטת חיפה. דעה שונה על הסיבה והמסובב מציג פרופ' יואל רק מאוניברסיטת ת"א: 20.4 (ה): "סביר יותר להניח שקודם המוח גדל, ורק אחר-כך מערכת הלעיסה התכווצה".

29.3 (ה): שרידי אדם שנמצאו ליד קברו של פרעה ה-1 מספקים הוכחה ראשונה לכך, שהמצרים הקדמונים הרגו וקברו אנשי-חצר, משרתים ואמנים לצד השליט המת, למקרה שהפרעה המת יזדקק לעזרה. מדובר בתקופה שלפני כ-5000 שנה.

20.4 (ה): ממצאים חדשים באפריקה מלמדים, שבני האדם החלו להשתמש בתכשיטים כבר לפני 75 אלף שנים, הרבה לפני התפתחות האמנות הזאת באירופה. מאתר מאת יובל דרור.

21.4 (ה): עצם זרוע של סלמנדרה קדומה התגלתה בפנסילבניה, ארה"ב, בעזרתה הצליחה כנראה הסלמנדרה הקדומה לדחוף את עצמה מחוץ למים. זוהי עצם הזרוע הקדומה ביותר שנמצאה, מלפני כ-360,000 מיליון שנה, והממצא שופך אור על תהליך הפיכתם של חלק מהדגים לבעלי-חיים יבשתיים:

6.5 (ה): ממצאים מאתר חפירות גשר בנות-יעקב מצביעים על שימוש באש בידי ההומו-ארקטוס כבר לפני 790,000 שנה.

7.5 (ה): מסימני האבולוציה: זמיר העיר שר חזק יותר מזמיר הכפר, במאמציו להמשיך ולתקשר עם בנות-מינו על מנת להתרבות ולשרוד.

שטויות. אלוהים הגדול והנורא לא יכול היה לברוא בעצמו קול חזק לזמיר העיר? אלוהים הרי כבר ידע בזמן המבול, שבעיר כמו ניו-יורק הרעש יהיה איום ונורא.

17.5 (ה): המחצלת - המצע הקדום ביותר שנמצא במתחם מגורים הוכן בכפר דייגים לחוף הכינרת לפני 23 אלף שנה. כתבה מאת רן שפירא על ממצאים באתר אהלו 2.

אמונות-הבל וסתם רישעות

7.3 (ה): פולחן גולדשטיין: באים לקבר לבקש פרי-בטן ורפואה מ"הצדיק". בהילולה שהתקיימה אתמול הופץ נייר עליו הודפס שיר הסתה נגד רבין.

6.5 (העיר): "באבא פיני: איך הפך פיני גרשון ממאמן מכבי תל-אביב לרב קמע... בלבל, פיני, בלבל. יש דתיים אדוקים ויש דתיים לאומיים, יש דתיים חפיפניקיים ויש דתיים לשעבר, ויש דתיים בלב. אבל לאיזה מהן שייך, למען השם, מאמן מכבי תל-אביב?" על פיני גרשון, על קמיעות מחוללי-נסים, על אלוהים ועל כדורגל. 19.4 (ה): "כשאלוהים קם מהספסל" (מאמר מאת יוסי שריד): "אלמלא העסיקה מכבי תל-אביב את אלוהים במידה כה מופרזת, ייתכן שהוא היה מתפנה לטפל גם בצרות האחרות שלנו"...

6.5 (ה): מדו"ח מבקר המדינה 2003:

"הישיבות העסיקו עובדים זרים. לשכת השר לשעבר אלי ישי דאגה לבטל את הקנסות ... לשכתו של שר העבודה והרווחה שלמה בניזרי ביקשה לשבץ יותר מ-60 ילדים בפנימיות ובמעונות-יום על חשבון המדינה תוך עקיפת הדרגים המקצועיים בלשכות הרווחה ברשויות המקומיות ... החוק מבטיח שוויון לחינוך החרדי, אבל בפועל הוא מקבל יותר תקציבים ובכל כיתה לומדים פחות תלמידים ... למרות משכורותיהם הגבוהות של הדיינים רבים מאחרים לעבודה ויוצאים מוקדם"

10.5 (ה): בציונות הדתית מבולבלים: האם הרב אליהו מתיר תרומות מנוצרים?

מה כל זה שייך לציונות?

14.5 (ה): בגלל פסק הלכה של שלום אלישיב, לפיו אסור ללבוש פיאה משיער שבא מהודו, שרפו בבני-ברק פאות, ונשים חזרו למטפחות ולכובעים.

24.5 (גו-גיי): כרזות בגנות מצעד ה גאווה נתלו בירושלים. 2.6 (Ynet): המקובל בצרי מגיב על מצעד הגאווה: "הם יחזרו כשפנים וארנבות", "טוב תעשה המדינה אם תכניס אותם למאסר", "זו פשוט תועבה". 3.6 (חדשות וואלה): בצרי: ההומואים והלסביות יהפכו לשפנים.

31.5 (מעריב-און-ליין): ההפרדה בין גברים לנשים ברחובות בני-ברק יוצאת לדרך: מודעות המכריזות על התכנית לתקן את "הפריצות" נתלו בשכונת קהילת ויז'ניץ.

יומן חופש



חברים ב- עוצב על ידי